Tak bylo w Bangkoku

Temat: HDTV
Ja bym nie stawiał tylko na rozdzielczość w ocenie filmów HD. Problemem
standartu HDV jest nie obniżona rozdzielczość pozioma tylko KOMPRESJA. To
kompresja na poziomie 30:1 tak zeszmaca obraz. Wybór takiej rozdzielczości
wynikał właśnie z kompresji i możliwości zapisu na "tanich" nośnikach jakimi
są kasety DV. Nawet kamery wyższej klasy (typu PDW F330 czy 350) używają
przetworników o rozdzielczości 1440x1080, a ich przewagą jest wyższy
strumień. Moim zdaniem użycie pełnowymiarowych przetworników (jeżeli chodzi
o rozdzielczość) ma sens dopiero przy strumieniu powyżej 50Mb/s.

Źródło: topranking.pl/1111/15,hdtv.php



Temat: poligrafia: low substances?


Cezar "Thanatos" Matkowski wrote:
| Nie ryzykowalabym tezy, ze chodzi o napiecie powierzchniowe,
| ale co ja tam wiem. (Bu. :))) )


Można poczytać np. tutaj:
http://www.wydawca.com.pl/sinfo/poligrafia/pdw/pdw05.html
http://lab.cezar.pl/?p=20


Przejrzałem teraz kilka reklamówek zagranicznych papierni, i doszedłem
do wniosku, że owe "low substances" są stosowane w sytuacjach, gdy
ważna jest jak najmniejsza waga wydrukowanego produktu (przy
katalogach i innych materiałach wysyłkowych, głównie celem obniżenia
kosztów wysyłki).


Tak, to idealnie zgadza się z moim tekstem.


Dlatego zakładam, że oznacza to po prostu farby o
niskiej kohezji (gęstości), może też oparte na bazie alkoholu lub
akrylu. Ogólnym terminem może być określenie "niskolepkie farby
drukarskie" [za magazynem branżowym "Świat druku", a więc dość
wiarygodnym źródłem].


Stanęło na "farbach drukarskich o niskiej lepkości" i uwadze, że może
to też znaczyć "...o niskiej gęstości/kohezji".

Dziękuję ślicznie za wszystkie propozycje :)

Evva


Źródło: topranking.pl/1528/poligrafia,low,substances.php


Temat: wynik morfologii PDW?
wynik morfologii PDW?
Czy ktoś mi może wyjaśnić co oznacza PDW w morfologii, szukałam i nie jestem
w stanie znaleść. Mam ten czynnik obniżony, mój wynik to 10,6 fL (norma 12,9-
16,9). Co to oznacza? MOże dodam, ze WBC mam podwyzszone 11,7 (norma4-10) i
NEUT 70,5 (norma 40-70). Będę wdzięczna za pomoc!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,33499148,33499148,wynik_morfologii_PDW_.html


Temat: morfologia 13-meseznej dziewczynk
morfologia 13-meseznej dziewczynk
bardzo prosze o interpretacje wynikow morfologii dziecka.Dziewczynka
13 miesieczna o wadze 10,5 kg (waga urodzeniowa 3,400), niejadek,
karmiona piersia.
WBC obnizone 4.14 G/L n:6-17
RBC 4.14 T/L n:3.8-5.5
HGB 6.7 mmol/l n:6.7-7.9
HCT obnizone 34.7% n:35-43
MCV 83.8fL n:73-101
MCHC 19.3 mmol/l n:16-21
MCH 1.618 fmol n:1.4-1.9
PLT 259G/L n:150-450
PCT 0.23% n:0.162-0.5
RDW-CV 13% n:10-15
MPV 8.9fL n:6.5-13
PDW obnizone 9.35% n:10-18
RDW-SD 38.4fL n:37-54
P-LCR 15.5% n:13-43
OB po 1 h-9mm
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101659163,101659163,morfologia_13_meseznej_dziewczynk.html


Temat: Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Ze względu na lekkie "tyły" naszego synka (opóźniona motoryka" i obniżone
napięcie mięśni), dostaliśmy skierowanie od neurologa na badanie krwi:

Morfologia pełna, TSH, FT3, FT4 i CK.

Bardzo proszę o interpretację wyników, niektóre z nich nas niepokoją:
WBC 6,76
LYMPH 4,37
LYMPH% 64,6
NEUT 1,87
NEUT% 27,7
MONO 0,33
MONO% 4,9
EO 0,18
EO% 2,7
BASO 0,01
BASO% 0,1

RBC 4,17
HGB 11,4
HCT 33,2
MCV 79,6
MCH 27,3
MCHC 34,3
RDW-SD 36,6
RDW-CV 12,9

PLT 275
PDW 12.4
MPV 10,7
P-LCR 30,6
PCT 0,30

TSH 4,84 (norma 0,27-4,2) ale słyszałam że u dzieci poniżej 1 roku norma jest
0,40-8,6
FT3 8,65
FT4 1,54
CK aż 261!

Czy powinniśmy się niepokoić?
Dodam, że synek obecnie intensywnie ząbkuje, jest rozdrażniony, wybudza się w
nocy i płacze. Czy zawyżone CK może być wynikiem ząbkowania? Wiem, że CK to
taki enzym dotyczący mięśni, sprawdza się go przy osłabieniu i nużliwości, czy
trzeba powtórzyć badania? te były wykonywane o 8.00 rano więc dziecko nie było
po "wysiłku". Będę wdzięczna za odpowiedź.:)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97527383,97527383,Podwyzszone_CK_TSH_i_FT3_9_miesieczniak_.html


Temat: proszę o interpretacje wyników krwi
proszę o interpretacje wyników krwi
Synek ma 13 miesięcy
WBC: 9,4 103/mm3
RBC: 4,2 106/mm3
HBB: 11,9 g/dl
HCT: 35,6 %
MCV: 85 nm3
MCH: 28,3 pg
MCHC: 33,4 g/dl
RDW: 13 %
PLT: 516 103/mm3 (podwyższone)
MPV: 8,1 nm3
PCT: nie moge odczytac (podwyzszone)
PDW: 13,1 %


LYM: 63,7 % 5,9 103/mm3 (podwyższone)
MON: 8,1 % 0,7 103/mm3 (podwyższone)
GRA: 28,2 % 2,8 103/mm3 (obnizone)

Dodam, ze synek od dawna jest blady i ma ogromne problemy z apetytem.
Proszę o pomoc.









Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81486114,81486114,prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi.html


Temat: wyniki morfologii
wyniki morfologii
witam wszystkich
wczoraj odebrałem wyniki morfologii swojej 3,5 letniej Córeczki.
Dziecko od 2 tygodni kaszle i ma katar, który zmienił się w między
czasie w ropny. Nie gorączkuje.Leczenie mukolina, antybiotyk do
nosa. Lekarz nie zdecydował się na podanie antybiotyku ogólnego, ze
względu na brak wskazań ku temu (brak gorączki).
Poniżej to co ma podwyższone: Erytrocyty 5,3 norma 3,9-5,0
Hemoglobina 15 norma 11-13,8
Hematokryt 43 norma 32-40
Płytki krwi 527 norma 210-440 !!!
Monocyty 6,5 norma 1-6
AST 37 norma 31
Żelazo 146 norma 50-120.

Obniżone wartości: PDW 8,8 norma 9-17
MPV 8,6 norma 9-13
Eozynofile 0,05 norma 0,1-1,2

Może ktoś coś zasugerować co z tym zrobić (poza wizytą u lekarza)? Z
góry dziękuję za wszelkie opinie, sugestie i uwagi. Pozdrawiam Marcin
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85619170,85619170,wyniki_morfologii.html


Temat: Proszę o interpretację wynikow badań
Proszę o interpretację wynikow badań
Córka a rok i 11 miesięcy. Od dłuższego czasu nie ma apetytu - są
dni kiedy prawie nic nie bierze do ust. Słabo przybiera na wadze,
ostatnio schudła.W związku z tym lekarz skierował nas na badania:
morfologię, poziom cukru we krwi i pasożyty (głównie lamblie).
Oprócz klopotów z apetytem córka jest zdrowa, nie zapada na
infekcje, jest zywym dzieckiem. Oto wyniki morfologii z 11.03.2008:
WBC - 10.0
LY - 69.6%
MO - 7.1%
GR - 23.3%
RBC - 4.47
Hgb - 12.0
Hct - 35.8%
MCV - 80.1fL
MCH - 26.9 pg
MCHC - 33.6 g/dL
RDW - 13.3%
Plt- 255
MPV - 10.9 fL
Pct - 277%
PDW - 17.9

Granulocyty
- pałeczkowate -
- podzielone - 28
kwasochłonne - 2
monocyty -5
limfocyty - 65 (%)
Glukoza na czczo - 66.6

Skąd podwyższony poziom limfocytów i obniżony granulocytów.
Bardzo prosze o odpowiedź.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,76853882,76853882,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Przedłuzająca się anemia u 9 mies dziecka.
Przedłuzająca się anemia u 9 mies dziecka.
Bardzo proszę o poradę w sprawie mojej prawie 9- miesięcznej córeczki.
W drugim miesiącu życia przeszła obustronne zapalenie uszu, przez co mało
jadła, a w rezultacie pojawiła się anemia, choć nieduża (Hemoglobina 10,5). Do
8 mies karmiłam ją piersią.
Jest leczona Ferrum obecnie już 3 butelka 2x 1ml, wcześniej mniejsze dawki,
podaję jej też wit. C w kropelkach. Do dzisiaj- wyniki robię co ok 6- 8
tygodni- córeczka ma obniżone wyniki zawsze 10,7 10,8 (hemoglobina), a
pozostałe wg ostatniego badania:

Leukocyty 8,8 x10
Erytrocyty 4,2 x10
Hemoglobina 10,7
Hematokryt 33,3 %
MCV 82,8 fl
MCH 26,6 PG
MCHC 32,1 G/DL
Płytki 385 x10
LYM% 60,8
MXD% 7,0
NEUT% 32,2
RDW-SD 39,7 fl
RDW-CV 12,2 %
PDW 11,3 fl
MPV 8,9 fl
P-LCR 18,1%

Niepokoi mnie, że to tak długo trwa, tym bardziej że staram sie ją dobrze
odżywiać.Poza tym mała jest pogodna, bardzo dobrze się rozwija, ma apetyt.
Tylko ostatnio trochę schudła- oceniam to wzrokowo- i zrobiła się bledsza niż
zwykle. Waży ok 8,8 kg.
Może to nie ma nic wspólnego, ale na paluszkach u rączek pojawiły sie jej
pęcherze, które pękają i zostają po nich czerwone placki i tak wkoło- tłumacze
to sobie tym, że mała intensywnie bawi się różnymi przedmiotami (ściska).
Sama nie wiem czy powinnam kontynuować leczenie dotychczasowym preparatem,
może zrobić jakieś dodatkowe badania?
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83095805,83095805,Przedluzajaca_sie_anemia_u_9_mies_dziecka_.html


Temat: ??? Prosze o poradę- anemia ???
??? Prosze o poradę- anemia ???
Bardzo proszę o poradę w sprawie mojej prawie 9- miesięcznej córeczki.
W drugim miesiącu życia przeszła obustronne zapalenie uszu, przez co mało
jadła, a w rezultacie pojawiła się anemia, choć nieduża (Hemoglobina 10,5). Do
8 mies karmiłam ją piersią.
Jest leczona Ferrum obecnie już 3 butelka 2x 1ml, wcześniej mniejsze dawki,
podaję jej też wit. C w kropelkach. Do dzisiaj- wyniki robię co ok 6- 8
tygodni- córeczka ma obniżone wyniki zawsze 10,7 10,8 (hemoglobina), a
pozostałe wg ostatniego badania:

Leukocyty 8,8 x10
Erytrocyty 4,2 x10
Hemoglobina 10,7
Hematokryt 33,3 %
MCV 82,8 fl
MCH 26,6 PG
MCHC 32,1 G/DL
Płytki 385 x10
LYM% 60,8
MXD% 7,0
NEUT% 32,2
RDW-SD 39,7 fl
RDW-CV 12,2 %
PDW 11,3 fl
MPV 8,9 fl
P-LCR 18,1%

Niepokoi mnie, że to tak długo trwa, tym bardziej że staram sie ją dobrze
odżywiać.Poza tym mała jest pogodna, bardzo dobrze się rozwija, ma apetyt.
Tylko ostatnio trochę schudła- oceniam to wzrokowo- i zrobiła się bledsza niż
zwykle. Waży ok 8,8 kg.
Może to nie ma nic wspólnego, ale na paluszkach u rączek pojawiły sie jej
pęcherze, które pękają i zostają po nich czerwone placki i tak wkoło- tłumacze
to sobie tym, że mała intensywnie bawi się różnymi przedmiotami (ściska).
Sama nie wiem czy powinnam kontynuować leczenie dotychczasowym preparatem,
może zrobić jakieś dodatkowe badania?
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83127858,83127858,_Prosze_o_porade_anemia_.html


Temat: Pomóżcie mi zanalizować wyniki morfologii i moczu
Pomóżcie mi zanalizować wyniki morfologii i moczu
Krew:
HCT 37,6
RBC 4,42
HGB 13,8
WBC 7,4
MCV 85,1
MCHC 36,7 - PODWYżSZONE
MCH 31,2
RDW-CV 13,1
PLT 275
MPV 10,5
PDW 13,4
P-LCR 30,1
LYM 3,8 -PODWYZSZONE
%LYM 51,1 - PODWYZSZONE
MXD 0,6
%MXD 7,8
NEUT 3,0
%NEUT 41,1 - OBNIZONE
ASPAT 21,7
ALAT 19,7


MOCZ:
ZółTY
ODCZYN 6,0
C.WłAśCIWY 1020

GLIKEMIA NA CZCZO 91
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,87761369,87761369,Pomozcie_mi_zanalizowac_wyniki_morfologii_i_moczu.html


Temat: morfologia
morfologia
Dwa miesiące temu robilam sobie badania krwi i wszystko miałam w normie oprócz
płytek krwi, było ich za mało.Powtórzyłam w tym tygodniu badania i płytki już
są w normie, reszta też, tylko patrząc na oba wyniki w tych nowszych wszystko
mam obniżone w porównaniu z wcześniejszymi np.HB 8,3-7.9, WBC 9.8-6.2, PDW
17.3-13.5, MPV 9.5-8.4.Czy przyczyną może być okres, tj.ostatnie dni miesiączki?
pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,70396473,70396473,morfologia.html


Temat: morfologia
Wobec tego:
1. Spadek hemoglobiny na pewno możesz tłumaczyć tym, że miałaś
drugie badanie robione w ostatnich dniach miesiączki. Hemoglobina
mogła po prostu nie zdążyć się odtworzyć (podobnie powinien zmienić
się wskaźnik RBC, którego jednak nie podałaś w poście).
2. PDW nie ma znaczenia diagnostycznego - jest to wskaźnik
rozpiętości rozkładu objętości płytek i jego obniżenie się wskazuje
na to, że teraz większość płytek ma podobną objętość, co jest lepszą
sytuacją, niż gdyby miały mieć bardzo różniącą się między sobą
objętość. Zmiana jest zatem na lepsze
3. MPV - średnia objętość płytki - zmiana jest niewielka i w
granicach normy. Wynika na pwno z tego, że w czasie tych 2 miesięcy
przybyło Ci wiele nowych płytek (bo z wartości zaniżonej wskoczyłaś
znowu na normę) i zwyczajnie mogą one być trochę mniejsze.
4. Nie mam pojęcia dlaczego tak zmieniło się WBC - należy brać
jednak pod uwagę to, że nawet zwykły ból (zapalenie) gardła może
spowodować znaczne zwiększenie WBC. Poza tym o wiele większe
znaczenie diagnostyczne ma to, jak zmieniają się poszczególne
frakcje WBC - granulocyty (a wśród nich neutrofile, bazofile i
eozynofile), limfocyty i monocyty. Po samym wskaźniku WBC nic nie
można stwierdzić.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,70396473,70396473,morfologia.html


Temat: boli.
boli.
od jakiegos czasu mam problemy kardiologiczne. skoki cisnienia, bole w klatce piersiowej, lewej reki, po lewej stronie szyi... duzy wysilek fizyczny sprawia mi bol. ostatnio przez dwa dni trzymal mnie bol lewej reki, promieniujacy do zuchwy i szyi... czy to serce? robilam echo serca, bylo w normie - stwierdzono jedynie wiotkosc platka zastawki mitralnej. ekg robione rok temu - rowniez norma. usg nerek w porzadku, nadnercza niepowiekszone. morfologia krwi ok, jednak wskazniki czerwonokrwinkowe sa na dolnej granicy normy... oprocz tego nieznacznie obnizone PDW i podwyzszone MXD% w rozmazie aut. dodam, ze LDL jest dosc znacznie ponizej normy - 79 mg/dL... wczoraj robiono mi badanie dna oka, okulista stwierdzil, ze nie ma wyraznych cech nadcisnienia, angiopatia 0/1. nadmienie, iz normalnie mam niskie cisnienie - ok 110/60 mmHg, a miewam podwyzszone do 160/100. mam 15 lat. co robic?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,42402648,42402648,boli_.html


Temat: O czym swiadczy obnizony poziom...
O czym swiadczy obnizony poziom...
O czym moze w morfologii swiadczyc obnizony poziom : PDW, MPV, P-LRC i
nieznacznie ponad norme limfocyty?

Udalo mi sie tylko znalezc w necie co znaczaja te skroty:
PDW - wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi
P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych komórek o objętości powyżej 15 fL
MPV - średnia objętość płytek krwi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,42434520,42434520,O_czym_swiadczy_obnizony_poziom_.html


Temat: wyniki badań - czy powinnam iść do lekarza
wyniki badań - czy powinnam iść do lekarza
Sprawdziłam dziś wyniki badań i mam dylemat czy pójść do gina wcześniej,
wizytę mam na 12 listopada.
Z morfologi wyszły mi obniżone hemoglobina (11,2), hematokryt i erytrocyty
oraz podwyższone PDW (16). Z tego co znalazłam to anemia, ale raczej
niewielka, kupiłam sobie już jakiś preparat żelaza.
Gorzej z glukozą. Wyniki mam 99 a po 50g i 1 godzinie 164. Wynalazłam normy
mówiące, że wynik 140 - 180 kwalifikuje do ponownego badania obciążenia 75g
glukozy.
Co myślicie? Iść wcześniej do gina po ewentualne skierowanie? Dodam jeszcze,
że te 60 minut jakie powinny upłynąć między spożyciem glukozy a pobraniem krwi
były raczej umowne, bo było tam spore zamieszanie, wg mnie to było jakieś 50
minut.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,89946,101883823,101883823,wyniki_badan_czy_powinnam_isc_do_lekarza.html